I deras värld våldtar
muslimerna Europa

I Polen avvecklas västvärldens värderingar

 TEXT: ANDERS LINDBERG FOTO: LASSE ALLARD

PUBLICERAT: 6 MARS 2016

F

asaden på kyrkan Sankt Karola Boromeusa i centrala Warszawa domineras av minnesmärket åt de ”fallna och mördade i öst”. Små svarta kors letar sig uppåt mot den gråkalla himlen medan en polsk flagga slokar i det snöblandade regnet.
Länge ljög alla för polackerna om massakern i Katyn, där sovjetiska säkerhetstjänsten 1940 mördade 22 000 polska officerare. På väg till högtidlighållandet av 70-årsminnet störtade president Lech Kaczyński vid Smolensk i västra Ryssland. Ombord fanns stora delar av landets politiska, religiösa och militära ledning.
Ingen av de 96 överlevde.

På kyrkväggen har de två händelserna smält samman. Minnesmärket för offren i Katyn har murats om till att även omfatta Smolensk, en anklagelse i sten om att Ryssland dödade även Lech Kaczyński.
De ”fallna och mördade i öst”.
Sedan valet i oktober styr Lech Kaczyńskis identiske tvillingbror Jaroslaw Kaczyński landet som ledare för nationalkonservativa partiet Lag och Rättvisa.

Barbara Nowacka.

– Smolensk har utnyttjats på ett obehagligt sätt av Lag och Rättvisa, ett led i den martyrideologi kring Polen partiet bygger upp, säger Barbara Nowacka, 41, som ledde Socialdemokraterna i valet 2015.

En av de omkomna i Smolensk var hennes mamma, Izabela Jaruga-Nowacka, ledamot i parlamentet, stridbar feminist och tidigare vice premiärminister.

foto : all : sverigedemokraternas fšnster. polen och ungern. foto : all : sverigedemokraternas fšnster. polen och ungern.

Sex år senare har såren inte läkt. 2015 vann Lag och Rättvisa först presidentposten och sedan parlamentsvalet.
– Jaroslaw Kaczyński var skicklig i opposition. Med en kombination att konservativ retorik och ett omfattande socialt program vann han väljare både från höger och vänster, säger Barbara Nowacka.
Samtidigt var liberala väljare besvikna på regerande liberala partiet Medborgarplattformen i frågor som rätten till abort, partnerskap för homosexuella och assisterad befruktning. Och troligen var det flyktingkrisen som tippade allt över ända.

Rädslan för flyktingar är starkare i Polen än på andra ställen, särskilt för muslimer. Barbara Nowacka.

Retoriken mot muslimska flyktingar från högern är brutal. Framsidan på förra numret av den stora konservativa tidningen wSieci Magazine pryds av en kvinna iklädd en EU-flagga på väg att våldtas av män med mörka håriga händer.

Enligt en mätning nyligen är Barbara Nowacka landets sjätte mest förtroendeingivande politiker. Det finns bara ett problem.
Hennes parti har försvunnit.
Det finns ett tjugotal ”socialdemokratiska” partier i Polen. I valet gick de fem största ihop i en koalition under ledning av Barbara Nowacka. Den samlade 7,6 procent men eftersom gränsen till parlamentet är 8 procent var rösterna bortkastade. Efter valet har koalitionen splittrats.
Kvar finns Barbara Nowacka som försöker axla rollen som vänsterledare i alla fall.
– Jag röstade på dig madam Nowacka, jag bor i London, lycka till, ropar en ung man på gatan utanför det ståtliga Kulturpalatset när vi går förbi.
Nowacka vinkar glatt och tackar. Och fortsätter att prata i en av sina två mobiltelefoner.

Den obekväme

I januari fick Robert Kowalski sparken från den polska motsvarigheten till Sveriges radio. Han hade då arbetat som programledare i fyra år och som journalist sedan 1990. Hans program, ”Sterniczki”, sändes på lördagar och hade feministisk inriktning.

foto : all : sverigedemokraternas fšnster. polen och ungern. foto : all : sverigedemokraternas fšnster. polen och ungern.
Robert Kowalski.
83 procent av rösterna i radio är män så min ide var att bjuda in duktiga kvinnor, politiker, forskare, advokater och prata om aktuella ämnen. Robert Kowalski

Sedan årsskiftet är det regeringen som utser chefer för statlig radio och TV. Som protest började public service spela omväxlande polska nationalsången och EU-hymnen en gång i timmen.
Radiochefen fick sparken och efter en dryg vecka tystnade musiken. Kowalski blev uppringd kvällen före sin show och uppmanad att ta med någon känd högerdebattör.
Han bjöd in den nya radiochefen.
Då lades programmet ner.

Namnet ”Sterniczki” var en lek med ord, det kvinnliga begreppet för ”styrman” i flertal. På samma tid sänds i dag ett nytt program riktat till kvinnor. Det heter ”Damska torebka”, ungefär ”en kvinnas handväska”.
– Det handlar om saker som kök, kyrka och barn, alltså ämnen knutna till det traditionella sätt kvinnor lever. Om parfym ibland.
Robert Kowalski är en av många som fått sluta. På motsvarigheten till SVT handlar det om minst 65.

foto : all : sverigedemokraternas fšnster. polen och ungern. foto : all : sverigedemokraternas fšnster. polen och ungern.
Kim Renata

Kim Renata, från polska Newsweek, berättar hur dessa ersatts av journalister från olika kristna och konservativa medier, personer har tidigare haft en publik inom den yttersta högern.
– De är hämtade från kanaler som TV Trwam och Radio Maria som styrs av en inflytelserik präst vid namn fader Tadeusz Rydzyk.
Dessa kanaler har spelat ungefär samma roll för Lag och Rättvisa som de så kallade ”alternativa medierna” gör för SD i Sverige. Som om SVT:s och Sveriges radios profiler skulle ersättas av redaktionen på SD-anstrukna Avpixlat eller Nyheter Idag.
– Rapporteringen gynnar regeringen. När oppositionen i helgen demonstrerade sa lokala myndigheter att ungefär 80 000 deltagit. Polisen, som kontrolleras av Lag och Rättvisa sa 15 000. Och statlig TV rapporterade bara den lägre siffran.

foto : all : sverigedemokraternas fšnster. polen och ungern. foto : all : sverigedemokraternas fšnster. polen och ungern.
Skillnaden mellan oberoende TVN och statliga TVP syns tydligt på bilden.

Nästa steg för Lag och Rättvisa är att ge sig på även privata medier. Kim Renata ser flera risker. Det kan handla om att dra in annonspengar eller inte bevilja sändningstillstånd. Men även rykten om mer direkta åtgärder, som att regeringen och dess allierade ska försöka köpa upp privata medier.
– Jag är besviken på EU för att inte trycket är hårdare. Som när premiärminister Beata Szydlo var i Europaparlamentet. Hon bara upprepade samma lögner som här, ingen ställde henne till svars.

Katastrofen

Ingen hade väntat sig den flod av reformer som kom efter valet. Men det blev snabbt tydligt att Lag och Rättvisa inte har några som helst demokratiska skrupler.
Monika Platek är juristprofessor vid universitetet i Warszawa. Med konstitutionen i den ena handen och en gigantisk American Staffordshire terrier i den andra.
– Jag plockade upp henne på gatan, hon blev utslängd ur en bil. Var inte oroliga.

foto : all : sverigedemokraternas fšnster. polen och ungern. foto : all : sverigedemokraternas fšnster. polen och ungern.
Monika Platek.

Platek har spelande ögon och ett vänligt leende, men ser ut att vara huggen direkt ur ett stycke granit.
– ”Lag och Rättvisa” har inget att göra med varken ”lag” eller ”rättvisa”. Ingen ifrågasätter att de vann valet men vår grundlag bygger på maktdelning mellan lagstiftande, verkställande och dömande funktioner. De har ingen rätt att sätta sig över konstitutionen.

foto : all : sverigedemokraternas fšnster. polen och ungern. foto : all : sverigedemokraternas fšnster. polen och ungern.
Polens konstitution.

Lag och Rättvisa har lamslagit Författningsdomstolen genom att utse nya domare utan laglig grund och presidenten har vägrat svära in korrekt valda domare. Just nu finns 20 domare utsedda till 15 platser men bara 12 som tjänstgör. Dessutom har budgeten minskats.
– Det första de gjorde var att dra ut tänderna på kontrollfunktionerna. De har inte mandat att ändra konstitutionen så de bryter lagen i stället, säger Platek och pekar med grundlagen på en stapel juridisk litteratur.

Lag och Rättvisa har slagit ihop positionerna som justitieminister och riksåklagare vilket ger ministern möjlighet att gripa in i alla rättsprocesser, driva fram åtal eller lägga ner förundersökningar efter eget tycke.
Reglerna för hur myndigheterna får övervaka medborgarna har ändrats vilket fått många att dra paralleller till kommunisttidens hemliga polis.
På själva nyårsafton antogs den lag för public service som gjorde att Robert Kowalski fick sparken. Statlig media ska nu främja ”nationell enighet” och cheferna utses av finansministern.

Det som händer är att religion, konservativ religion, får allt större inflytande. I skolan, i media och så vidare. Plötsligt är det viktigt om du är jude eller polsk, om du är homosexuell eller inte.
foto : all : sverigedemokraternas fšnster. polen och ungern. foto : all : sverigedemokraternas fšnster. polen och ungern.

Vad som inte fått lika mycket uppmärksamhet är att regeringen håller på att ersätta närmare 2000 statliga chefer och andra ämbetsmän men partilojala personer. Därmed politiseras hela den civila förvaltningen.
– Polen var innan valet för första gången ett ganska anständigt land. Men det är skillnad på ”modernisering” och ”modernitet”. Nya byggnader står där och många har fått det bättre, men landet blickar bakåt, inåt.

Motståndet

Hanna Szulczewsa har inte riktigt landat mentalt än efter lördagens massdemonstration. Hon gestikulerar intensivt och blicken bakom de blå glasögonbågarna blixtrar när hon berättar.
– Vi respekterar valresultatet, men kan inte acceptera att de undergräver konstitutionen. De försöker göra som Viktor Orban i Ungern, en ”salamitaktik” där de hela tiden skär små skivor av våra friheter.

Hanna Szulczewsa.

I hallen står en EU-flagga lutad mot en vägg, symbol för motståndet. En av premiärminister Beata Szydlos första åtgärder var att ta bort EU-flaggorna från regeringens presskonferenser. ”Det är bara en trasa” som en av hennes mindre polerade partivänner uttryckte saken.
Under parollen My, Narod, ”Vi är folket” samlades 80 000 oppositionella förra helgen i centrala Warszawa. Det som i november började med en artikel av författaren Krzysztof Łoziński, legendarisk oppositionell under kommunisttiden, och en Facebooksida har nu utvecklats till en massrörelse i hela Polen.

Vi använder mycket humor under protesterna. Då Jaroslaw Kaczyński kallade oss ”Najgorszy sort polacka”, värsta sortens polacker, tryckte vi klistermärken och använde det som slogan.
foto : all : sverigedemokraternas fšnster. polen och ungern. foto : all : sverigedemokraternas fšnster. polen och ungern.

När Lag och Rättvisa anklagade oppositionen för att vara ”vegetarianer och cyklister” tog folk på sig cykelhjälmar och viftade med morötter.
Den 19 november registrerades Facebooksidan för KOD, ”Kommittén till försvar av demokratin”, en referens till ”Kommittén till försvar av arbetare” som samlade oppositionen under kommunisttiden. På tre dagar gillades den av 30 000 personer.
– På första demonstrationen 3 december samlade vi ett par hundra personer utanför Författningsdomstolen för att protestera. Den 12 december var vi uppe i 50 000.

foto : all : sverigedemokraternas fšnster. polen och ungern. foto : all : sverigedemokraternas fšnster. polen och ungern.

Hanna Szulczewsa arbetar i vanliga fall som översättare men lägger större delen av sin tid för KOD. Formellt är rörelsen fortfarande bara en Facebooksida men försöker nu registrera sig som en förening.
– Vi är en typisk gräsrotsrörelse, ett nätverk. Men nu har vi 20 000 aktivister och samordnare i varje region i landet och behöver en struktur.
I söndags fick de oväntad draghjälp av ingen mindre än Lech Walęsa, tidigare president som inledde upproret som befriade Polen, och Östeuropa, från kommunismen.

Även om tvillingarna Kaczyński en gång var hans allierade skar det sig och nyligen dök det upp hemliga dokument från 70-talet som påstås visa att Lech Walesa egentligen var kommunistisk agent.
Det blev dålig stämning.
Historien påminner om en spionthriller. Änkan efter general Czeskaw Kiszczak, general för inre säkerhet under kommunisttiden hittade dokumenten hemma och lämnade in dem till myndigheterna som utan vidare kontroll gav alltihop till statskontrollerad media.

foto : all : sverigedemokraternas fšnster. polen och ungern. foto : all : sverigedemokraternas fšnster. polen och ungern.

I söndags talade Lech Walesas fru på en demonstration i Gdansk organiserad av KOD och parollen ”Vi är folket” är en blinkning till Walesas tal inför den amerikanska kongressen där han citerade självständighetsförklaringen.
KOD har inget eget politiskt program och vill inte bli ett parti. Men Hanna Szulczewsa är personligen oroad av den retorik regeringen har kring flyktingkrisen.
– De skräms med att de kan vara terrorister som kommer. De kommer att våldta våra kvinnor på gatan, som i Tyskland. Eftersom folk inte kan något om Islam går detta hem.

Men trots att regeringen har stort stöd och kontrollerar media tror hon det moderna, progressiva Polen i längden är starkare. Och protesterna har bara börjat.
– Vi tänker försvara vår demokrati. Vi är inte Ungern, säger Hanna Szulczewsa.

Orbanisering

– ”Diktatur” är för tidigt att säga, men auktoritärt styre med diktatoriska tendenser är korrekt, säger Monika Platek, juridikprofessor vid universitetet i Warszawa.
EU har inte stått passiva inför utvecklingen. Även Venedigkommissionen som övervakar hur länder lever upp till rättsstatens principer har varit kritiska.
Polens regering har kontrat med att prata om andra världskriget och angripa Tyskland. Det håller kanske för invärtes bruk men inte i omvärldens ögon.
– Det finns många likheter mellan utvecklingen i Ungern och Polen, säger Peter Kreko på den oberoende tankesmedjan Political Capital i Budapest.

foto : all : sverigedemokraternas fšnster. polen och ungern. foto : all : sverigedemokraternas fšnster. polen och ungern.

En av de viktigaste är att både Fidesz och Lag och Rättvisa haft regeringsmakten tidigare och uppfattar att de förlorade eftersom de inte tog kontroll över institutioner och media. De tänker inte göra om misstaget.
En annan likhet är den nationalkonservativa ideologi som bär upp partierna. De vill återupprätta en homogen nationell gemenskap med traditionella värden kring familj, kyrka och stat. Då står den liberala demokratin med dess föreställningar om öppenhet och mänskliga rättigheter i vägen.

Skillnaden är det civila samhällets och oppositionens styrka. I Ungern är föreningslivet inte oberoende och liberaler och socialdemokrater svaga. I Polen finns KOD och ett starkt organiserat motstånd som samarbetar med de etablerade oppositionspartierna.
I hela Europa följer nu den extrema högern med spänning utvecklingen. Den nationalkonservativa ideologin har bevisligen möjlighet att bli statsbärande även i vår tid.

I Ungern är läget nästan hopplöst, men i Polen växer motståndet.
Följ med hem till Sverige i nästa kapitel.